Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Federley till hårt angrepp på SD

Att ligga hemma och vara sjuk en vardag har sina fördelar. Idag gav det mig möjligheten att kolla på den direktsända debatten om migrationsfrågor som sändes från riksdagen.

Den var faktiskt ingen höjdare, inte mycket till aha-upplevelse från något parti. Sossarna pratade mer om historia och kom aldrig till skott, vänsterpartiet blev jag inte alls klok på. För först trodde man för ett ögonblick att människan ville ha hårdare regler för invandringen, tills slutklämmen kom och man insåg vad hon egentligen ville få sagt.

Jimmie Åkesson var som vanligt, varken mer eller mindre. Han stod åtminstone för ifrågasättandet av flera bitar som även jag funderar över i och med regeringens avtal med MP gällande detta. Det låter bra att inga barn ska lida för vad deras föräldrar gör, alltså lever gömda efter att ha fått ett avvisningsbeslut som man inte accepterar. Alla barn har rätten att få gå i skolan, det är min bestämda övertygelse. Men jag undrar hur man tänkt lösa det rent praktiskt? Ska människor som faktiskt fått nej på sin begäran om uppehållstillstånd ändå kunna röra sig fritt i landet utan att riskera att utvisas när utlämningspolisen hittar dem? För man kan väl inte vara så grym att man låter barn gå till skolans trygga miljö för att utan förvarning hämtas av polisen på rasten? Vilket egentligen borde kunna vara ett rimligt scenario då familjen faktiskt ska utvisas så fort de hittas. Har man tänkt till här? Jag skulle faktiskt vilja ha ett bra svar på denna fråga.

Glänste gjorde faktiskt Centerpartisten Fredrik Federley. Trots att jag nog tycker att han borde ha tänkt sig för hur han pratade om SD, för vad man än tycker så är de ett riksdagsparti och ska inte behöva mötas av name-calling. Inget parti ska behöva göra det, så SD har heller ingen rätt att kalla moderaterna och MP för extremister. Lika ska vara lika.

Men Federley hade faktiskt flera poänger, men man kan inte tillskriva dem på alla inom partiet, dock flertalet. Då tänker jag bl.a. på det Federley sa om att SD är politikens gamar:

– Ni är politikens gamar, som när er på olyckor människor råkar ut för och i de fall ni ens kan ana att det är någon med invandrarbakgrund som finns med i bilden så väljer ni att exploatera det, parasiter, konstaterade Federley medan sverigedemokraternas ledamöter skakade på huvudet från sina stolar.

Han har rätt i sak, speciellt på nätet så dras stora gonggongen igång varje gång en invandrare är skyldig till något och innan man är klar så låter det som om precis varenda invandrare är skyldig till exakt samma brott. Det handlar väldigt mycket om att visa upp enskilda individers gärningar och dra nytta av offrens utsatthet. Och sedan få detta att gälla för precis alla invandrare, för när hörde någon senast SD säga något positivt om en invandrare? När lyftes en invandrares lycka och framgång i Sverige upp av SD?

Detta kommer aldrig att ske eftersom man bara vill sikta in sig på eländet, man vill skapa en bild av att allt som inte är svenskt sen födseln är ont, och är det inte det just nu så kommer det att bli. Jag tror att detta hat gör att folk lessnar. Eller rättare sagt, jag vet att folk tröttnat.

Sen betyder inte det att SD har fel i allt, eller har en rutten människosyn. Man måste skilja på folk och folk även inom partiet.

Som sagt, dagens debatt var inte något som man kommer att prata om i flera veckor i alla fall.

Annonser

8 comments on “Federley till hårt angrepp på SD

 1. Anna Carlbro
  30 mars, 2011

  Men är det inte föräldrarna som har försatt sina barn i ”den papperslösa” situationen? Är det Sverige som bär ansvaret?
  Ta det här upprörande exempelt med de två små barnen som skulle utvisas utan sin mamma. Jag läste rubrik och ingress och förfärades. Så grymt! Men sen visade det sig att barnen bodde på barnhem eftersom mamman levde gömd. Hon hade alltså övergivit dem.
  Vilket ansvar har föräldrarna?

 2. Camilla
  30 mars, 2011

  Det är ju just det som jag undrar över om regeringen ens har tänkt på. Verkar inte som så.

 3. Patrik, Ängelholm
  30 mars, 2011

  Federleys angrepp på SD var på en sådan sandlådenivå att talmannen mycket väl kunde ingripit för att be honom hålla sig till sakfrågan och inom rimlig vett och etikett. Det gäller åt båda hållen och jag blir gärna upplyst om ev. SD-övertramp i riksdagen skulle ske.

  Ska riksdagsmän börja attackera varandra för vad som skrivs av dåligt preciserade grupper på nätet, så vet jag inte riktigt var vi kommer hamna.

  Riksdagen är en plats för debatt, och skall vara demokratins högborg. Det är inte en plats för verbala spottloskor åt något håll. Om det nu finns någon anständighet kvar d.v.s. men det kanske är för mycket att hoppas på.

  • Camilla
   31 mars, 2011

   Det som han vann/vinner på med sån retorik (som Jimmie Å förresten kallade för antiintelligent retorik när vi twittrade om detta) är att folk får skratta lite. Och många vill ju se pajkastning och vassa bitande kommentarer osv. Det kommer vi aldrig ifrån.

   Tyvärr när det gäller SD så är det händer att man får läsa riktiga stolpskottskommentarer även från personer som faktiskt är represetanter för partiet på olika nivåer. Och sånt fastnar hos folk, och när token får härja så sätts stämpeln på alla. Thats it tyvärr.

   Personligen så vill jag ha heta debatter där man är lite slängd i käften, men man får aldrig passera gränsen för vad som är anständigt och inte. Är kanske få som hanterar den saken.

 4. Patrik, Ängelholm
  30 mars, 2011

  ”När lyftes en invandrares lycka och framgång i Sverige upp av SD?”

  Ja, nu är ju SD ett parti, och partier lyfter inte fram enskildas lycka eller olycka.
  Jag antar att du menar invandrarna som grupp? Jag talar där gärna om alla de invandrare som lyckas, och ja det finns sådana som trots en felaktig invandringspolitik frivilligt assimilerar sig och fungerar bra i Sverige, som bidrar netto till det svenska samhällets välfärd.

  Men om vi nu åter ska tala om vad som skrivs på nätet, så har jag för länge sedan tappat räkningen på antalet gånger jag sett SD-sympatisörer vurma för de invandrare som kom hit på 60- och 70-talen, arbetade, slet och gjorde rätt för sig och assimilerade sig i samhället.

  Tar vi det på individnivå så kommer jag närmast att tänka på Anna Hagwall, även om det väl iofs där handlade om att lyfta fram sig själv i en personvalskampanj. Jag gick iaf på det 😉 Men krysset berodde också på att jag tyckte hon stod för långt ner på riksdagslistan (nr 24 för en sådan fantastisk trotjänare, snudd på skam!)

 5. Camilla
  31 mars, 2011

  Okej, fel ab mig att skriva ”en” Men jag tror att poängen kom fram iaf? 😉 Jag har också sett otaliga människor både inom och utanför SD sätta den gruppen invandrare högt på pidestalen. Men de som kom efter och som fortsätter att komma har tyvärr fått stämpeln som om att de enbart för dåligheter med sig. Varför kan man aldrig säga att det finna bra saker som dessa människor också gör? Varför bara det negativa hela tiden? Jag tror att många med mig, som gärna kritiserar det politiska systemet får allt svårare att vilja kritisera invandringspolitiken när allt bara handlar om hat och negativiteter konstant. För jädrar om man skriver något positivt, då kommer galenpannorna fram och skriker ”MUSLIMKRAMARE” ”FÖRRÄDARE” osv.. hur sjukt är inte det?

  Det tål att tänkas på, för få människor föder sig på enbart ilska. Man behöver det motsatta också för att inte göra en kovändning.

  Anna Hagwall, ja det var märkligt att hon kom så långt ner på listan. Men det hela började ju redan 2009 på Landsdagarna då hon kickades från 2:e vice ordförandeposten. Detta tog henne hårt, och jag vet ju hur det lät inom Riks VB omkring detta, om vad anledningen var. Och den anledningen var ful, för den som ersatte henne är inte nåt bättre själv. Anledningen var att man var rädd att Anna skulle göra bort sig i media helt enkelt. Hon var för kontroversiell. Enligt dåvarande VB för riks (en person) så var detta partiledningens begäran. Så så var det med det.

 6. Pingback: Sverigedemokraterna är ”politikens gamar och parasiter”! « Sverige är inte världens navel!

 7. OveRFalun
  3 april, 2011

  Fint att du tar upp detta fenomen och att vi nog skulle fokusera mer på det som är bra. Alla män är ju inte galningar men alldeles för många vilket också kan leda till en snedvridning i debatten.
  Annars tänkte jag att om vi SD;are nu är gamar som frossar på en del invandrares taskiga stil så vad är då de andra partierna som oupphörligen frossar i hör synd det är om och hur ursäktligt uppträdandet är hos de som väljer att komma hit och göra bort sig.
  I så fall kan man ju hela tiden ursäkta dåligt beteende, till exempel är ju då de svenskars övergrepp på barn i Taihland ursäktat för det finns ju så många bra svenskar som åker dit och bara super och röjer eller badar i pooler eller vad de nu gör där.
  Det kanske finns ett moraliskt ansvar även hos dem som sköter sig eftersom med tiden så drabbas ju även de, om du fattar den långsökta förklaringen.
  I alla fall så plågas vi just nu i Falun av ett gäng Somalier som inte bara rånar banker, misshandlar folk utan en av dem har även våldtagit en äldre kvinna på ett synnerligen brutalt sätt, detta trots att samme figur tidigare har dömts för en liknande brott, då en brutal våldtäkt på ett 17-åring som när hon återfick sansen under det brutala övergreppet upprepade gånger slogs medvetslös.
  Om Federley får bestämma skall vi fokusera på någon skötsam person från en annan kultur, jag tycker att vi kan ta bladet från munnen och öppet våga ifrågasätta om inte det finns fog för att skicka ut allihop i denna släkt tills de tar det kollektiva ansvar som man borde kunne ålägga dem.
  Men, MP och de andra partierna kan ju fortsätta att ”gama” på hur hemsk jag är som tycker så och för farao, det är ju barta en 17-åring och en 84-åring som blivit våldtagna och brutalt misshandlade, det borde ju finnas flera hundra tusen kvinnor i samma åldrar som inte blivit det.
  Det kan vi väl glädja oss åt.
  Om man nu sympatiserar med MP.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 mars, 2011 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: