Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Varför är omskärelse på judar ok inom SD?

  Även om det inte är brist på intressanta saker att fundera på och ha åsikter om så tänkte jag skriva lite om SD igen. Jag har vissa saker jag funderar på, jag har mina svar på dem klara men är intresserad av att höra hur andra ser på samma funderingar. Så kommentarer uppskattas verkligen.

 1:Vad är det som får de ivrigaste SD-sympatisörerna på diverse olika sociala medier att endast kommenterar vid två tillfällen? Den ena är när man öser ut beröm över något partiet lyckats med (vilket iofs är bra, för bra saker ska berömmas). Det andra tillfället är när de på ett märkligt sätt ska försvara kritik mot partiets agerande eller brist på agerande i vissa fall.

 Någon mer än jag som reagerat och tröttnat på att SD-försvarskår på nätet sällan, ytterst sällan, kan ge medhåll i saklig och uppenbar kritik mot partiet? Det man möts av är i 9 av 10 fall en drapa av meningslöst och tomt babbel om vad alla andra partier gjort med SD. Man fullkomligen nonchalerar en rak fråga om hur de ser på att SD misslyckats med något, det bara matas fram martyrskapsfloskler rent ut sagt. Listan på svar om vad andra gjort mot SD kan göras lång. Detta gäller faktiskt inte bara sympatisörerna, utan tyvärr även aktiva representanter. I och för sig kan jag förstå att få vågar ställa krav på partiets agerande, för det är inte långt borta att man blir kallas för förrädare om man vågar göra just detta.

 2:Vart tog partiets prat om att arbeta för att förändra den i många fall bristfälliga och mindre lyckade invandringspolitiken vägen? Man skulle gå på den politiska aspekten i frågan, inte personer. Vad har då skett? Allt man hör talas om idag från SD är Islams del i detta. Helt plötsligt är allting Islams fel. Inte felaktiga politiska beslut som det var tidigare. Vart vände tåget?

 Rätt intressant faktiskt när man diskuterar detta med vissa inom partiet, många saknar även den mest basala kunskapen om Islam, men vara emot muslimer det är man. Vore det inte på sin plats att man tog reda på mycket mer innan man tar ställning mot så otroligt många miljoner människor?

 3: Kan någon förklara för mig hur man kan vara så otroligt starkt emot omskärelse av muslimska pojkar och flickor? (Björn Söder hyllande detta på Twitter bland annat.) Inte av den medicinska aspekten, för den förstår jag utan problem. Utan varför man aldrig någonsin nämner judar i dessa sammanhang. Släng även in hatet och stormen mot halal slaktat kött. Man angriper muslimer hårt som bara den för detta grymma djurplågeri. Varför nämner man aldrig judarnas kosher slakt någon gång?

 Och en sak till, varför reagerar ingen högt om denna uppenbara skillnad? Borde väl finnas många inom partiet som ställt sig den frågan?

 Marcus Wiechel får gärna påstå att jag luktar ”Funebo”(det betyder att man har förrått partiet och medlemmarna på Sverigedemokratiskt språk) men är man ett riksdagsparti så får man också tåla att man blir ifrågasatt. För SD är väl ingen sekt hoppas jag? En grupp för inbördes beundran där man ska svälja allt ledaren/na öser ur sig utan att ifrågasätta varför? Speciellt inte när man är ett parti som driver hårda frågor, Ted Ekeroth vill tex döma en person som planerade ett inbrott till 6 månaders fängelse. Rätt eller fel kvittar, men ska man spela hårt får man också vara beredd på att se till att det håller hela vägen ut.

 Det är inte heller konstigt att man kan, precis som jag har gjort, fundera på om SD är en kropp utan huvud eftersom så mycket inte går ihop. Datalagringsfrågan är viktig, men inte de sjuka. Där tycker man att man kan vänta ett år innan man tar ställning. ”Det är så politik fungerar” haha säger jag bara ironiskt.

Annonser

27 comments on “Varför är omskärelse på judar ok inom SD?

 1. Julia Dred
  16 mars, 2011

  Jag funderade lite över din första fråga och kom fram till att svaret kan ligga någonstans i att det finns en sorts övertro på SD bland partiets sympatisörer. SD står så uppenbart utanför de övriga partierna och den stigmatisering de faktiskt utstår i samhället skapar en överdriven lojalitet bland dem som faktiskt tog steget ut och röstade på dem. Man vill så gärna att de ska vara det där klockrena och rätta alternativet i precis alla frågor. SD blir lite som religion för många och skall därför försvaras till varje pris, även när de gör fel.

 2. JohannaV
  16 mars, 2011

  Camilla, det kan finnas en helt annan anledning än du tror att man ser mindre allvarligt på judisk omskärelse: muslimsk och judisk omskärelse av pojkar går nämligen inte till på samma vis. Som du förmodligen känner till har de omskärelser som ”misslyckats” i Sverige och kommit till medias och allmänhetens kännedom enbart varit muslimska.

  Judiska pojkar omskärs åttonde dagen. Då är risken minst för komplikationer. Muslimer väntar oftare tills barnet är äldre och tyvärr blir då risken för komplikationer större. En judisk omskärare, en sk mohel, är specialutbildad för just detta. Enligt svensk lag måste också en läkare vara närvarande vilket inte gör någon större skillnad för judisk del då en mohel många gånger också är läkare.

  En muslimsk omskärare har inte samma kompetens som en sk mohel (judisk omskärare). Det är inte fördomsfullt mot muslimer att helt enkelt erkänna fakta. Det här är något som de flesta muslimer känner till. I Göteborgstrakten brukar fördomsfria muslimer anlita stadens judiska mohel för ingreppet. Det är heller inte ovanligt att en judisk mohel blir anlitad vid omskärelser av en muslimsk pojke just på grund av mohelens högre kompetens.

  När muslimer väljer bort en specialist till förmån för en muslimsk omskärare och dessutom väntar tills barnet är äldre kan mycket svåra komplikationer uppstå.

  Kvinnlig ”omskärelse” däremot kan inte jämföras på samma dag med manlig. Det kallas också med rätta för könsstympning.

  Personligen tycker jag att det är fel av SD att vilja förbjuda både muslimsk och judisk omskärelse. Jag tycker personligen att riten är moralisk fel (både judisk och muslimsk) men anser att det inte finns någon anledning att förbjuda judisk omskärelse av ovanstående skäl. Jag är också tveksam till att förbjuda muslimsk omskärelse.

  • Svensk Intaktivist
   27 november, 2014

   Omskärelse betyder att endast den penetrativa mekaniken räknas & övrig praktika förkastas. Bibelns Onan är som sagt hatad av judar & Mohamedaner!

 3. Nils4ever
  16 mars, 2011

  Det är ju felaktigt. SD har uttalat sig emot all omskärelse sen är det väl ganska rimligt att man ffa fokuserar på muslimerna eftersom 99% av de i Sverige som omskär barn är just muslimer.

  • Anders
   22 mars, 2011

   Nils4ever: Skulle du kunna ge något som helst underlag för att din ”fakta”, i mina ögon helt fiktiva siffran 99%, kommer ifrån.
   Jo, jag är genuint intresserad.

   Om jag uppfattat Camilla rätt, så är det inlägg som ditt som hennes blogg-inlägg handlar om.

  • roberto
   12 december, 2011

   håller med Nils4ever,,Det finns hundra gånger fler muslimer i världen än det finns judar.
   Dessutom är långt ifrån alla judar omskurna..
   Att Camilla silar mygg och sväljer kameler genom att sjukt fokusera på just den grupp som är 100 gånger mindre i antal säger allt om vilken sorts person hon är.

 4. Camilla
  17 mars, 2011

  Jaha.. Och vad spelar det för roll? Omskärelse är väl ändå omskärelse oavsett`?

  Men du sa kanske det magiska ordet…

 5. Mats Birgersson
  17 mars, 2011

  Omskärelse av pojkar stora som nyfödda är könsstympning. Både ur ett etiskt perspektiv
  och anatomiskt. Det är häller inte mindre omfattande att omskära en nyfödd pojke än en
  vuxen. Det är bara det att en vuxen aldrig skulle gå med att bli stympad på det sätt
  görs på försvarslösa bebisar i tex USA och av religiösa omskärare. Sök på CIRP.

  • Anders
   22 mars, 2011

   Mats B. Nej, det är inte könsstympning att plocka bort lite skin runt pojkens glans. Det är omskärelse, vilket sker i andra kulturer än bara muslimska. Det förekommer att ”rent” svenska pojkar omskärs. Jag vet 🙂

   Som Camilla och alla personer som faktiskt bemödat sig att leta fakta och inte tro på ”SD-prästerna” kommer fram till, så har det inget som helst med könsstympning av flickor att göra.

   Som i ”bästa” fall handlar om att skära bort lite löst skin som vid omskärelse av pojkar. I värsta fall handlar om att skära bort flickans glans, samt i extrema fall sy ihop vaginan.

   Jag hoppas att du själv tar reda på lite fakta i fallet och tänker lite själv och inser att det är en milsvidd skillnad.

 6. Camilla
  17 mars, 2011

  När det gäller kvinnlig omskärelse så är det utan tvekan stympning. Men när det gäller manlig så ser inte jag riktigt hur det är stympning faktiskt. Vad man gör är att ta bort överflödig hud, vilket faktiskt har sina fördelar.

  Men jag undrar fortfarande varför alla SD-anhängare alltid drar upp muslimer iom detta, aldrig judar. Jag vet varför man inte gör det, och det handlar inte om något annat än ren ignorans och avsaknad av eget tänkande och ifrågasättande.

 7. Skeåning
  18 mars, 2011

  ”Men jag undrar fortfarande varför alla SD-anhängare alltid drar upp muslimer iom detta, aldrig judar. Jag vet varför man inte gör det, och det handlar inte om något annat än ren ignorans och avsaknad av eget tänkande och ifrågasättande.”

  Nej det tycker jag inte alls det. JohannaV skrev det väldigt bra, så jag tänkte tipsa om hennes post här, ifall du missade den. 😉

  • Camilla
   18 mars, 2011

   Närå..Jag missade inte Johannas, men jag var färbannad när jag väl fick tid att gå igenom kommentarerna och annat så jag lät helt enkelt bli hennes för hon skriver alltid mycket bra 🙂

   Jag vet att det finns väldigt många som tänker som Johanna och på andra sätt också, men tyvärr finns det en allt för stor andel som tänker så som jag beskrev det..och det stör mig.

 8. Skeåning
  18 mars, 2011

  ”Släng även in hatet och stormen mot halal slaktat kött. Man angriper muslimer hårt som bara den för detta grymma djurplågeri. Varför nämner man aldrig judarnas kosher slakt någon gång?”

  Vad beträffar halal-slakt, kontra kosher slakt, har vi inte sett några vidlyftande krav från judiska församlingar att Sverige bör förändra lagarna så att djuren ska lida. Vi har inte heller sett några stora krav värda att nämna på att skolor ska servera kosher-mat t ex. Som vi däremot ser ganska påträngande från muslimskt håll. Den juidiska befolkningen är ytterst välassimilerad och har varit så sedan flera generationer tillbaka. Det finns helt enkelt inget behov av att i dagsläget bedriva stark opinion mot detta. Skulle det vara aktuellt, hade Sverigedemokraterna bekämpat detta. Värnandet och omtanken om djuren har under lång tid varit en central del i svensk kultur. Vi har i närmast varit unika för våra starka djurskyddslagar, och har jobbat hårt för att djuren inte ska lida i samband med bönders hantering , och slaktmetod. Det är därför många reagerar bestört, och kraftigt över att muslimska grupper som kommit till Sverige, har fräckheten att kräva lagändring som gör aktivt djurplågeri legitimt. även med bedövning hävdar experter att djuret lider när det förblöder, något som för övrigt naturligtvis är ganska uppenbart. Det strider direkt mot svensk kultur på ett icke önskvärt sätt, och bör tydligt motverkas.

  • Camilla
   18 mars, 2011

   Helt rätt.. Det är stor skillnad på hur dessa två religioners utövare hörs och syns. Men även om det är stor skillnad så kvittar det, för det är samma sorts slakt. Och man kan väl inte resonera som så att ”de låter bara lite” så då är det inte djurplågeri?

   Nu är det som så att jag själv faktiskt också har gjort exakt denna miss. Det är därför jag tar upp det. Insåg en dag att ”varför diskuterar jag bara halal slakt i samband med muslimer och inte kosher slakten?” Jag gjorde alltså själv skillnad på exakt samma djurplågeri.

 9. Anders
  22 mars, 2011

  För övrigt Camilla, så skulle du kunnat sätta rubriken på ditt inlägg till:

  ”Varför är omskärelse på judar PK inom SD?”

  För att använda retorik som SD:anhängare känner till.

  För övrigt är det sådanna som dig som får sånna som mig att sansa sig lite i debatten med SD:are. De juridikhaverister som brukar flockas runt SD:s ledning, Åkesson inräknat, gör snarare att mina fördomar om SD:are besannas.
  Vilket inte är en vacker bild för dessa rättshaverister…

 10. Camilla
  22 mars, 2011

  Anders: Låt mig säga som så, att de senaste veckornas utspel om en del mycket märkliga saker har nog fått fler personer att dra sig bort från SD än emot.

 11. Mittenradikalen
  23 mars, 2011

  Medicinska ingrepp på barn av religiösa skäl är absolut inte Ok, oavsett vilken religion det gäller. Nu är jag iofs bara SD-kommunpolitiker, men jag upplever å andra sidan inte att den uppfattningen kommer på kant med partiets i frågan. Om det är så att en del företeelser uppmärksammas mer vad gäller islam än andra religioner, så kan det ju ha ett samband med att islam faktiskt är Sveriges i särklass näst största religion.

  Det finns en liten beröringspunkt här med en interpellation jag ställde i kommunfullmäktige i veckan här i Ängelholm, om religiöst slaktat kött i skolbespisningar. Jag valde den benämningen, just för att visa att problemet kan beröra mer än islam, om än islam fick stå i främsta fokus av naturliga skäl. I svaret från den moderate nämndsordföranden talades endast om halal-slaktat kött, trots att jag ställde frågan mer generellt.

  Mvh
  Patrik Ohlsson

  http://angelholm.sverigedemokraterna.se/2011/03/16/727/

 12. roberto
  12 december, 2011

  << Varför är omskärelse på judar ok inom SD?.<<

  Jag är inte pro-SD, men du ljuger,..
  Det står tydligt på SD sidor att de är emot omskärelse inom ALLA religioner det betyder automatiskt även emot omskärelse på judiska bebisar..

  Men många svenskar skrev på Ali Esbati's blogg att de VISSTE INTE att även muslimer åller på med omskärelse..då antyder de tydligt att majoriteternas kritik mot omskärelse riktas BARA mot judar.

  Vad gäller halal och kosher-kött det är så att det enda som säljs i varje matbutik är BARA HALAL slaktat kött., men visa mej en enda mataffär var skulle säljas kosher-kött ??
  KOSHER kött säljs INTE i sverige,,Därför är det rätt att vara emot halal-kött försäljning,,för att det inte finns kosher_slaktat kött i sverige

  • Camilla
   12 december, 2011

   Hur många gånger har du hört någon från SD nämna judar i samband med omskärelse? Hur många gånger har du hört någon från SD nämna alla religioner i samband med omskärelse? Hur många gånger har du hört någon från SD nämna MUSLIMER i samband med omskärelse?

   Detta med retorik kanske inte är allas grej…

   • roberto
    12 december, 2011

    Hur många gånger har du INTE hört någon från SD nämna alla religioner i samband med omskärelse?

    Dom är emot omskärelse inom ALLA religioner,,”Alla” betyder även judendomen.Läs deras program.

 13. roberto
  12 december, 2011

  Helt tvärtom vad Camilla säger så klagar SD mest på judiska omskärelse

 14. Camilla
  12 december, 2011

  Jag gillar verkligen ditt engagemang Roberto, men tyvärr är du inte riktigt med i matchen. 🙂

  • roberto
   12 december, 2011

   Snälla, koncentrera dig på vad jag har att säga istället för hur jag säger det.

   ”..men tyvärr är du inte riktigt med i matchen ..”
   Du tog precis orden ur min mun!
   🙂

   Jag är agnostiker,varken muslim eller jude och jag är inte SD-sympatisör överhuvudtaget,men rätt ska vara rätt – SD är emot omskärelsen inom alla religioner – även inom judendomen..Läs deras program.

   • Camilla
    12 december, 2011

    Jag hänvisar dig till det jag skrev första gången till dig 🙂 Tro mig, är det något jag kan innan och utan så är det SD

 15. peaceful parenting
  10 januari, 2012

  Judar e dom omskurnas elit,för mäktiga för kritik.
  Dessutom är SD ledaren Ekeroth hemmahörande i Israels arme.Detta har jag hört ryktesväg.
  Rikt folk som är sexuellt stympade kan ju alltid kompensera olyckan å hålla polerad yta utåt som judarna,medan skurna fattiga muslimer utför allt möjligt vansinnigt pga det.
  Allt från hedersmord,självmordsbombare,dödstraff för otrogen hustru till slöjtvång sker endast bland genitalt skurna män!
  Även könstympning av tjejer existerar endast där manlig omskärelse är normen

 16. Peder Paris
  6 mars, 2012

  I världens största propaganda maskin Hollywood som delvis är judiskt används skälls ordet schmuck=äckel i varannan ungdomsfilm. Schmuck kommer från Jiddisch språket och betyder förhud. Även förolämpande ord som white trash cirkulerar konstant utan att regissörerna anklagas för rasism. I New Jewrk har Abrahams elit nästan lyckats omskära alla genom sina resurser!

 17. semipalatinsk
  13 mars, 2014

  Vem inom SD har sagt att judisk omskärelse är mer OK än muslimsk? TV-journalisten Göran Rosenberg har kallat SD:s krav på förbud av omskärelse för ”ett angrepp på hela den judiska gruppen i Sverige” så uppenbarligen tar han åt sig, och han är själv jude.

  Faktum är väl snarare att SD reagerar mot minoriteters krav på särrättigheter, oavsett om handlar om hinduer, muslimer, judar eller buddhister. Sedan råkar det vara så att den minoritet som högljuddast kräver särbehandling och t.ex vägrar acceptera arbetsklädsel inom yrkeslivet etc., påfallande ofta är just muslimer. Eller har jag missat något?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 mars, 2011 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: