Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Den mänskliga kylan sprider sig.

 Jag läser en krönika på aftonbladet skriven av Monica Gunne: ”Sverige har är kallt och kallare blir det”. Jag blir bedrövad av att läsa att bara i Stockholm så får ”Ny Gemenskap” upp till 200 besökare per dag. Ny Gemenskap är ett ställe dit alla våra medmänniskor som inte har det lika bra som resten av oss har kan vända sig. Ni vet dem som staten sparkade undan benen på genom att rasera psykvården, de som knappt kan stå på benen av sjukdom men anses trots allt vara lika arbetsför som en unghingst som är nyutexaminerad från universitet. De som idag knappt kan överleva. Sen har vi våra missbrukare, hemlösa och även papperslösa. Dessa var tidigare ensamma om att ses som utslagna, men den kategorin har växt nu tack vare vår regering. Som vi själva förvisso röstat fram. Men det är klart, hur många tror att man ska bli utförsäkrad inom några år? Nä, det är ju en bisarr tanke, det händer ju bara andra, så varför ska man tänka på något annat än sin egen plånbok?

Sverige har absolut blivit kallare.

Inte bara genom att vi har så många utslagna idag. Det finns en värre kyla.

Den religiösa terrorismen har isat ner vårt så egentligen idyliska land.

Jag försöker alltid att påminna människor omkring mig att inte dra alla över en kam. Det finns många sammanhang då det är väldigt lätt att man gör just det misstaget. Ett aktuellt sammanhang gäller muslimer, och människor från andra länder som inte ger ett skit för någon religion. Jag försöker påminna folk att bara för att en person, som är från ett arabiskt land till exempel och är muslim, väljer att bli terrorist så är inte alla i samma kategori terrorister. Glömmer vi detta och börjar se smådjävlar i alla med utländskt utseende så kommer vi snart att förgöras inifrån av hat och rädsla.

Däremot måste vi alla, oavsett vad vi tycker om invandring osv att inse fakta. Vi är inte förskonade här i vår lilla lugna vrå av världen från död sprungen ur religionen Islam. Den är här för att stanna, om vi inte gör något.

För mig får alla ha vilken religion de vill. Jag respekterar alla så länge man respekterar mig. Jag anser som de flesta nog gör, att en religion aldrig får bli politisk eller påverka samhället. Väljer man att tillhöra en religion där man inte får göra vissa saker så får man lösa de problem som uppkommer på egen hand, det kan aldrig lastas på resten av samhället. Man ska inte kunna springa till DO i tid och otid och anmäla folk för kränkning bara för att religionen anser något annat vad gängse normer och förehavanden i det samhälle man lever inte passar ihop. Listan kan göras lång på exempel men jag tror inte att jag behöver rada upp dessa just nu.

Vi har två val och en gråzon.

Vi kan fortsätta att ha våra gränser pipöppna. Vi kan dela ut permanenta uppehållstillstånd med expressfart. Vi kan fortsätta att inte ställa krav på våra nya medborgare. Vi kan fortsätta att låta en politisk ideologi ta över mer och mer av vår samhällsnorm osv. Vi kan fortsätta att blunda och inte erkänna att det finns faror med detta och att det i slutändan drabbar de nya medborgarna hårdast vad vi än försöker lura i oss själva.

Björntjänst brukar det kallas.

Eller så börjar vi misstänka alla invandrare och speciellt muslimer för att vara självmordsbombare. Vi börjar leva i skräck för allt som inte är typiskt svenskt. Vi lär våra barn att de som har mörk hy är farliga, vi lär de att hata från födseln. Vi utökar våra fördomar om andra människor och inskränker vår världsbild till en liten fyrkant. Vi tappar empatin för människor i nöd och ser alla som ett hot och belastning istället för en potentiell tillgång.

Kyla i själen kan det kanske kallas?

Vad sker om vi blandar ihop dessa två klumpar, skakar om det lite så att kanterna bli mindre vassa och försöker göra det vi borde ha gjort för länge sedan?

Varför ska vi känna sådan skuld för att vi kanske sätter gränser för vilka grupper som ska få PUT? Varför ska vi behöva skämmas och känna oss som rasister för att vi ställer krav på genomförd SFI och inte accepterar att man skickar sina tonåringar på egen hand genom ”omsorgen” från giriga människohandlare i syfte att hela familjen på sånt sätt kan lura till sig ett liv i Sverige som man annars inte skulle ha rätt till? Ingen tanke på att man genom detta bedrägeri tar plats från någon som kanske är i direkt skyddsbehov? Varför kan man inte öppna sina hjärtan och ögon för att försöka se hur livet har varit för en flykting och hur det är i ett nytt land? Allt är inte svart eller vitt.

Att få till en lyckad invandringspolitik tror jag är snärt omöjligt, så länge man inte lyckas hitta gråzonen. Lyckas få bort rasiststämpel på kritiken mot det som inte gynnar många, lyckas få bort hatet mot människor som inte har gjort något för att bli hatade och dragna över samma kam som de galningar som tror att deras gud kommer att ge dem himmelriket om de dödar så många som möjligt.

Extremisterna är få i jämförelse med antalet muslimer. Men de är tillräckligt många för att skada vårt samhälle. Och i vårt samhälle lever både muslimer och icke-muslimer. Terrorn drabbar även dem, glöm inte det.

Och frågan är: Vad är en gråzonslösning på detta enorma problem? För det går inte att sopa under mattan genom att påstå att det är en isolerad händelse. Det är bara början tyvärr.

Annonser

18 comments on “Den mänskliga kylan sprider sig.

 1. Rickard
  30 december, 2010

  Jag skrev också ett inlägg om dagens ”svenska” terrorister… http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/svenska-terrorister-inte-speciellt.html

  • Camilla
   30 december, 2010

   Du är modig som vågar sätta ut en så hatad bild 😉 Bra skrivet iaf..var in och kikade

 2. Lars
  30 december, 2010

  Bra sammanfattning av vad jag också känner. Det värsta är att nuvarande politik håller på att göra Sverige till ett hårt och kallt land präglat av rasism, motsättningar och fattigdom. Enligt min mening går utvecklingen åt fel håll, och tyvärr är vår invandringspolitik en stor del av detta problem. Vi måste våga diskutera detta och även hitta fram till bättre regler som fortfarande är moraliskt försvarbara. Det fungerar i andra länder och bör fungera hos oss.

  • Camilla
   30 december, 2010

   Tack.. Jag skulle kunna ha skrivit det mer detaljerat och bättre, men då blir det för långrandigt och ingen orkar läsa det. Men det viktigaste är att poängen kommer fram. Roligt att det finns fler än jag som har detta tankesättet.

 3. Hasse
  30 december, 2010

  Tyvärr har vi fått ett dum-snällt samhälle. Ingen vågar ta en konflikt. Dagisungarna skriker, så personalen hellre tar på sig hörselkåpor än säger till dom små barnen att lugna ner sig.
  Elever som inte klarar godkänt kärnämnena får dispens till gymnasiet och sedan får dom dispens till högskolan och väl där konstaterar man att deras mattekunskaper är för dåliga.
  Och istället för att säga till våra invandrare vad som gäller i det svenska samhället uppmuntrar vi alla att behålla sin kulturella särart. Att det i slutändan leder till att invandrare får svårt att få jobb talar vi tyst om.

  • Achmad
   4 januari, 2011

   För Sveriges del och övriga Europa är det redan för sent att fa till en fungerande integrationspolitik. Man ska göra som Angela Merkel Europas enda modiga politiska ledare nu gjort. Konstatera att mangkulturen är ett totalt misslyckat experiment. Sedan ska man aterinföra assimilering i Sverige. Vad manga tror är att man genom assimilering maste överge sin religion sin tradition eller liknande men detta är langt ifran sant. Sin religion, religiösa övertygelse är nagot du alltid bär med dig utan vad som sker är att du tvingas anpassa dig till det samhälle du kommer till. Idag där integration är mangkultur behöver inte människor som inte vill anpassa sig anpassa sig vilket de da väljer att inte göra. Ett gigantiskt problem i Sverige är naiviteten(dumsnällheten) som bland annat gör att människor har tillgang till tolk hela livet istället för att samhället sätter kravet att du har tolk i tva ar sen ska du kunna spraket sa pass att du kan träffa en läkare, prata med arbetsförmedling eller liknande utan. Ett annat omrade där vi är pa tok för snälla är kriminalitet. Samtliga som begar brott medan de har uppehallstillstand enbart ska utvisas direkt. Vilket annat land i världen tar in kriminella och sedan behaller dom i landet efter att de begatt brott. jag kan tragiskt nog fortsätta i evighet da vi befinner oss i en katastrofsituation.

 4. z999
  31 december, 2010

  Vad som krånglar till det ytterligare är att många som väljer terrorismens väg inte är speciellt extrema i sin religion. För dom är motivet visserligen att islam och islams värderingar hotas av västvärlden och de anser också att vi är på väg mot en acceptans av Israels agerande i mellanöstern. Religionen påverkar deras inställning till krig och hur det ska föras, men dom hade ändå varit fientligt inställda till västvärlden och det som dom upplever som förtryck även om de inte vore religiösa alls. Detta innebär i sin tur att de aldrig hamnar på säpos listor över misstänkta terrorister.

  Något som vore bra vore om irakierna kunde få in lite mer nationalism i sitt land och enas om att de alla är irakier och att religionen kommer i andra hand och att man alltså inte bekrigar andra irakier av religiösa maktskäl. Men något slut på stridigheter och terror i Irak räknar inte jag med att få uppleva under min livstid.

 5. Anders
  31 december, 2010

  z999: Du kan ha rätt delvis rätt, eftersom terroristerna inte är religiösa, de är politiska. Som de flesta terrordåd i EU (se Europols utredning) är utförda av höger- och separatister.

  Men med att SÄPO missar, så var stockholmsbombaren djupt religiös. Men beroende på att hans tolkning av koranen inte stämde med immamerna, så blev han utfryst/utslängd/försvann från flera olika muslimska församlingar när de argumenterade mot hans ståndpunkt.

  Jag misstycker starkt till att du grupperar ihop alla muslimer i en grupp, de är lika fraktionerade som de kristna (även de kristna terroristerna).

  I Irak finns det i huvudsak Shiamuslimer (ca 60-65%), Sunnimuslimer(15-20%) och Kristna (ca 3%). Shia- och Sunnimuslimer är i stark opposition till varandra. Misstron mellan dem är större än mellan någon grupp i kristendomen. Vilket har byggts upp sedan efter Muhammeds död. När amerikanarna invaderade och slog ut Saddam Hussein och hans parti, så fanns det inte längre någon nationalism i Irak. Därför så har det sprängts moskeer och även några kyrkor ganska ofta där.

  Du skulle nog läsa på dig lite om Islam och Irak. Börja gärna med wikipedia.

 6. Anders
  31 december, 2010

  Camilla, invandringspolitiken har inte med terrorismen att göra. Se bara på vad som senast hände i Danmark. De har ju en återhållen (idiotisk) invandringspolitik. Terrorister tar sig dit ändå.

  Det finns många vägar även för terrorister att ta sig till andra länder. Som flykting är inte en speciellt bra väg, eftersom den tar så lång tid…

  Nej, vi behöver andra metoder att bekämpa de DELAR av Islamismen (vilket inte har mycket med absoluta majoriteten av muslimers tolkning av religionen), Sionismen (som är Islamismens motsvarighet i Judendomen) Nazismen, Fashismen och andra rörelser som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati.

  För vi skall väl respekterar mänskliga rättigheter i sverige med? Som åsiktsfrihet och religionsfrihet etc?

 7. laila
  31 december, 2010

  Exakt så jag tycker oxå, man kan inte dra alla över en kam.

  Lite ”avis” på hur bra du skriver och uttryckar dig, missförstå mig rätt ;-P

  Kram kram=)))

 8. Rolf Nilsson
  31 december, 2010

  En av de stora bidragande anledningarna till att hemlösheten växte på 90- talet är precis det Camilla säger, att psykvården nedmonterades i brådrasket. Detta gjordes utan någon som helst tanke på människorna som skickades ut. Dessa människor som var vana att bo utan att tillmätas något som helst eget ansvar skickades plötsligt ut, utan det stöd eller den hjälp säkert många av dessa människor behövde. Då de flesta kom till total isolering i egna lägenheter. Där satt de och visste knappt hur man skulle göra för att koka sig en kopp te. De hade varken lärt sig hur man skulle städa eller laga mat. Än mindre hade de någon erfarenhet av att betala räkningar.

  I enlighet med vårt samhälles uppdelade ansvarstagande så får man skylla sig själv när man inte betalar hyran i tid. Då vräker värdarna helt enkelt. Det har de rätt att göra. Socialtjänsten stod bara och tittade på utan att ingripa. Och grannarna kände sig lättade. Gatorna fylldes under en tid med människor som mådde oerhört dåligt. De hade på institutionerna pumpats med psykofarmaka som de inte kunde handskas med själva. Det var ofta samma typer av droger som på gatan är olagliga. Det var droger som dessa människor i stort sett hade tvingats till tidigare. Gatans lagar är svåra att förstå.

  Ännu svårare är det att utifrån detta perspektiv förstå sig på de myndigheter som själva anser sig själva vara en garant för vår civilisation. De upplevs ömsom som en tyst iakttagare, ömsom som en flock överambitiösa vikarierande lärare, som hamnat i en sorts maktlös frustration inför det omöjliga. ”Professionella” människor som inte vågar tala med varandra när de ser att verksamheten inte fungerar. Polisen ser på sitt ansvar, socialtjänsten på sitt, vården på sitt. Ingen bryr sig om de som faller igenom och som inte passar inom ens eget verksamhetsområde. ”Det är inte min klient”.

  Idag står vi inför nästa möjlighet att fylla våra gator. Det har redan vräkts omkring 50 000 hushåll sen millenniumskiftet utan att ”samhället” har reagerat, hur många människor dessa avhysningar innefattar verkar ingen bry sig om. Det vi däremot vet är att över 15 000 barn blivit drabbade av dessa vräkningar. Många av de som bor i allmännyttan idag lever under sådana omständigheter att de nätt och jämt klarar av hyran. Att skaffa lån är inte ens att tänka på. Säljer man ut allmännyttan eller höjer hyrorna kommer väldigt många ofrånkomligt att slås ut. Detta bara för att den blåa sidan av ”alliansen” tycker att den röda sidan av alliansen tänker fel. Deras olika sätt att teoretisera tillvaron gör att de som lever i marginalen betalar ett mycket högt pris.

  Nu ska de blåa visa sig tuffa och handlingskraftiga. De röda lägger grunden för detta svek genom att de inte gör någon större reklam för ”sin egen” rättvisa. De röda bäddar snällt åt de blå genom att utelämna stora grupper. Grupper som till exempel hemlösa, unga och ”förortare”. De höll sig endast kvar vid makten genom att hota med vad som kunde bli ännu värre om de inte fick ha monopol på sin oförståelse. Allmännyttan var en av de saker som de var med om att sälja ut genom sin bristande trovärdighet. Nu kan de sitta vid sidan av och hånande säga: Vad var det vi sa. Sen kanske de kan komma tillbaka nästa mandat period för att och lägga grunden för ytterligare svek.

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa

 9. Camilla
  31 december, 2010

  @Z999

  Ja, tänk om det var så enkelt att man kunde förmå de olika muslimska grupperna att enas om att vara landsmän och inte bråka pga religion.

  @ Anders

  Det var just det jag försökte få fram när jag skrev om ”gråzonen” men jag ville inte göra inlägget allt för långt, för då läser ingen. För vem vill ha det som i Danmark? Inte jag iaf, när det gäller misstänksamheten och det ökande främlingshatet. Däremot så tycker jag att Danmark har kurage som vågar säga Stopp. Det kan man göra utan att man ska bli sedd som rasist och allt annat som brukar användas. För saken är den att vi har alla ett intresse i att ha ett trygg samhälle där det inte finns anledning till att hat och missunnsamhet gror. Detta handlar inte bara om oss som är födda svenskar utan alla nya medborgare också. Nånstans mitt emellan allt borde vi kunna hitta en lösning som fungerar för alla.

  @ Laila:

  Tack goa du 🙂

  @ Rolf:

  Tack så jättemycket för det du skrev. Du är ju väldigt insatt och jag önskar att fler kunde få höra det du har att säga. Har du varit ute och föreläst någon gång`?

  Gott Nytt År förresten till er alla 🙂

 10. Nilsson
  31 december, 2010

  Re Anders Att Danmark drabbas av terrorism orsakas av att man står upp för yttrandefriheten och bekämpar terrorister i A-stan.
  Religiösa muslimer är inte för vare sig yttrandefrihet elelr jämställdhet. Du försöker på vanligt vänstervis blanda bort korten, eller hur är det med muslimers syn på homosexualitet och jämställdhet mellan könen, ja just ja ofrihet är frihet på orwellskt manér.
  Att du sedan påstår att högern är mycket mer aktiva som ”terrorister” jasså vilka massmord har man planerat de senaste 10 åren, vilka dåd har man utfört om man undantar enskilda överfall på meningsmotståndare och en del mordbränder.
  Att muslimerna inte lyckats döda fler än de har gjort beror på säkerhetspolisens hård jobb ute i Europa i de enskilda länderna.
  Ser vi till Sverige så är det näst efter muslimer, AFA som utgör hotet mot demokratin, nasarna är inte ökat i antal.

 11. z999
  4 januari, 2011

  Jag håller med Nilsson. Sen, tre punkter som är väsentliga för mig att få svar på från islamofilerna.

  1. Muslimer gör inte den åtskillnad mellan religion och stat som är ett av grunddragen i de västerländska samhällsbygget. Sharia, dvs. de muslimska lagarna, är inte en perifer del av islam utan befinner sig i trossystemets kärna. Detta kan bero på att koranen anses direkt nedtecknad av Gud och inte av människor under uppenbarelse.

  2. Uppdelningen mellan troende och otrogna är huggen i sten inom islam och befinner sig likaledes i trossystemets kärna. Och, vad värre är, Koranen är genomsyrad av uppmaningar att bekämpa de otrogna, inklusive uppmaningar att döda.

  3. Muhammed som person skiljer sig tydligt från de övriga religionsstiftarna. Han var, förutom profet, också en krigare som själv dödade fiender vid flera tillfällen. För alla rättrogna muslimer är han dessutom förebilden för allt mänskligt liv. I hinduismen så kan väl Bhagavad Gita anses som en bibel och historien i den utspelas visserligen på ett slagfält men den propagerar inte för slakt på icke-troende utan är väldigt fredlig jämfört med islam.

  Att tro att de västerländska friheterna och islam kan samexistera verkar därför osannolikt anser jag. Islam är en religion som har jäst och ruttnat i religiösa diktaturer i mellanöstern och det finns hittils inga tecken på att den kommer att reformeras av muslimer i Sverige. Svenska broderskapsrörelsen (kristna sossar) har i sitt flörtande med islamister strukit allt om HBT-frågor. Detta visar väldigt tydligt hur efterblivet islam är gentemot kristendomen.

 12. z999
  5 januari, 2011

  @Anders:
  ”Du kan ha rätt delvis rätt, eftersom terroristerna inte är religiösa, de är politiska. Som de flesta terrordåd i EU (se Europols utredning) är utförda av höger- och separatister.”

  Jag syftar på de som har koppling till al quaida och att Usama bin Laden argumenterar mer politiskt än religiöst, om än med religiösa förtecken.

  ”Men med att SÄPO missar, så var stockholmsbombaren djupt religiös. Men beroende på att hans tolkning av koranen inte stämde med immamerna, så blev han utfryst/utslängd/försvann från flera olika muslimska församlingar när de argumenterade mot hans ståndpunkt.”

  Det där är inte riktigt vad jag läst. Vad jag har läst om han så hade han inga bråk med imamer i Sverige. Dom blev ju förvånade att han utvecklades till terrorist.

  ”Jag misstycker starkt till att du grupperar ihop alla muslimer i en grupp, de är lika fraktionerade som de kristna (även de kristna terroristerna).”

  En ganska torftig invändning med tanke på alla de muslimska diktaturerna i mellanöstern och nordafrika. Miljön i dom länderna inbjuder knappast till religiösa avvikningar som skulle kunna skapa några fraktioner.

  ”I Irak finns det i huvudsak Shiamuslimer (ca 60-65%), Sunnimuslimer(15-20%) och Kristna (ca 3%). Shia- och Sunnimuslimer är i stark opposition till varandra. Misstron mellan dem är större än mellan någon grupp i kristendomen. Vilket har byggts upp sedan efter Muhammeds död.”

  Att islam bara har två dominerande grupper visar hur lite islam handlar om andligt sökande och mer en övertygelse om att man har hittat rätt. En livsfarlig väg för människan som självklart skapar en enorm intolerans.

  ”När amerikanarna invaderade och slog ut Saddam Hussein och hans parti, så fanns det inte längre någon nationalism i Irak. Därför så har det sprängts moskeer och även några kyrkor ganska ofta där.”

  Saddam höll landet i ett järngrepp med metoder som inte USA kan tillämpa, det är den främsta orsaken till att shia och sunni kan bekriga varandra.

  ”Du skulle nog läsa på dig lite om Islam och Irak. Börja gärna med wikipedia.”

  Du kunde gärna göra det själv. Kolla det här om shia-muslimer så kanske du förstår varför det ser ut som det gör.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Shia
  Citerar åt dig:
  ”Dessa ses inte som profeter eller budbärare, utan anses vara de rättmätiga efterträdarna som felfritt kan tolka och förmedla profeten Muhammeds vanor Sunnah, och Koranen. Denna regel är en av trons rötter inom Shiaislam som motiveras med att Gud alltid måste ha en ställföreträdare på jorden, även om den sista profeten och budbäraren är bortgången. Dessutom måste denna vara fri från inkorrekta gärningar, precis som profeterna, då de är vägledare för hela mänskligheten”

  Att tro att mänskligheten ska ledas av en syndfri/felfri ledare för tankarna till nazismens führerprincip tycker jag.

 13. K
  5 januari, 2011

  Mycket välskrivet!

 14. Riffi
  5 januari, 2011

  Om inte jag har fel är Anders identisk med Torbjörn Jerlerup som har en egen EXPO-finansierad blogg och arbetar heltid med opinionsbildning. Om så är fallet betraktar han Er som lätta byten och fiskar argument och sprider lite åsikter hit och dit.

 15. Camilla
  5 januari, 2011

  Är du säker på det Riffi? För klickar man på hans bild så får man upp ett namn..och kollar man sen facebook så ser han då väldigt vanlig o verklig ut.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 december, 2010 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: