Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

Hets mot folkgrupp stämde inte

Surt sa räven om rönnbären, jag undrar om Sherman säger det samma om nederlagat Tv4 måste känna nu när JK fastslagit att Sverigedemokraternas valfilm inte var hets mot folkgrupp, om än lite väl magstark.

Jag har aldrig tvivlat på att filmen skulle fällas för hets mot folkgrupp faktiskt. Däremot vidhåller jag än idag att jag inte gillade filmen, utan jag mådde faktiskt lite dåligt av att se den. Även om jag får tillstå att det var bland det fräckaste jag sett ur den PR-mässiga vinkeln.

Hur som helst, Justitiekansler har beslutat att inte vidta åtgärder mot de tidningar och webbplatser som har visat filmen innan JK:s bedömning var klar. Vilken tur, för jag tänkte aldrig på att det kunde ha slutat illa när jag la upp den på bloggen så fort Tv4 vägrade sända den.. J

 

Annonser

5 comments on “Hets mot folkgrupp stämde inte

 1. z999
  1 oktober, 2010

  Man lyckades med att få etablissemanget att framstå som töntar som inte ens vågar kritisera islam inom lagens råmärken. Nu var ju inte filmen riktad mot islam, men effekten av den blev så. Vad jag undrar är hur det skulle se ut i Sverige bland invandrare som tillhör socialgrupp 3,5 om inte islam fanns som ”höll ordning” på dom? Islam är ju en gräns mot drogmissbruk och alkohol på ett mycket snävare sätt än kristendomen.

 2. Pontus
  1 oktober, 2010

  Camilla: Varför var filmen otäck? Var det för att man ger sken av att invandringen kostar pengar? Eller för att man framställer invandrare som burkabärare? Det sistnämnda fallet har riksdagspolitiker i enighet lagt upp för genom att, till skillnad från politiker i andra EU-länder, inte förbjuda burka på allmän plats.

  z999: Islam minskar säkert risken för alkoholmissbruk men med tanke på hur vanligt heroin- och opiummissbruk är i länder som Afghanistan och Iran gäller sannolikt inte samma sak för övriga droger. Däremot kan man konstatera att islam till skillnad från kristendom ökar konfliktrisken med tanke på att religionen inte innehåller någon gyllene regel (gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig).

 3. z999
  2 oktober, 2010

  @Pontus:
  ”Islam minskar säkert risken för alkoholmissbruk men med tanke på hur vanligt heroin- och opiummissbruk är i länder som Afghanistan och Iran gäller sannolikt inte samma sak för övriga droger.”

  Det stämmer. Men jag tänkte mest på hur det skulle se ut i Sverige där vi med hjälp av massinvandring har skapat en stor underklass som är socialt utslagen med dåliga framtidsutsikter som brukar vara en grogrund för alkoholmissbruk.

  ”Däremot kan man konstatera att islam till skillnad från kristendom ökar konfliktrisken med tanke på att religionen inte innehåller någon gyllene regel (gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig).”

  Ja, det är riktigt. Fast det som är mest bidragande till våldet från islam är nog att en muslim anser att koranen är nedtecknad av Gud själv och inte öppen för tolkningar så som bibeln är. Att det trots det uppstått två huvudinriktningar (shia och sunni) har bidragit till våld även mellan muslimer.
  Att islam ligger i krig med alla andra religioner, kristna och i södra Thailand mot buddhister och mot hinduer i Indien är väl egentligen en naturlig följd bara av läran.

 4. z999
  2 oktober, 2010

  @Pontus:
  ”Camilla: Varför var filmen otäck?”

  Jag anser att KD’s film var mer otäck.

 5. z999
  2 oktober, 2010

  Aftonbladet idag om terrorism och islam-
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7880935.ab

  ”Människor som är associerade med de här grupperna vill inte dra till sig uppmärksamheten. De uppskattar att de kan vara i Sverige där de kan komma och gå som de vill.”

  …och

  Norell vill inte spekulera i vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom hotet men säger att det främsta hotet i världen i dag är från islamistisk terrorism.

  – En viktig lärdom är att Sverige är en del av världen och delar samma problem.

  Jimmie Åkesson fick ju mycket på skallen efter sin artikel om islam i aftonbladet och om hotet från islam. Tydligen tog han till i underkant, men det är ok i hans fall eftersom jag anser att han är skyldig att ha bra på fötterna när han påstår något om en så stor grupp som islam.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 1 oktober, 2010 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: