Tankar åt alla håll & kanter

Är förnuft för mycket begärt?

SD har förtroende för David von Arnold.

Börja om från början, börja om på nytt.. Så går en visa som jag ofta får gnola på eftersom jag tillhör dem som ofta får revidera mig själv eller helt enkelt gör saker klantigt för att spara tid. Nu får jag börja om från början med en bloggpostning jag skrev lite tidigare. Innan jag hade läst mer än en kort notis på SR.

För ungefär en vecka sedan så fick vi alla läsa om hur en lokalpolitiker i Malmö blivit överfallen och attackerad i sitt hem. Han blev även enligt sin utsago knivskuren i pannan, i form av ett hakkors. David von Arnold heter personen i fråga.

Självfallet så tog alla hans parti, för detta var grymt. Jag tycker att Jimmie Åkesson gjorde helt rätt som använde sig av denna händelse som referens när han tog upp frågor rörande våldshot från extremvänster med andra partiledare osv. Absolut helt korrekt gjort, säg den som inte skulle ha gjort det?

Många är det som har lidit med grabben och använt honom som referens när vi har pratat eller skrivit om politiska våldsattacker eller våld i allmänhet i vårt samhälle.

Idag släppte rättsläkaren sin rapport. Enligt den så kan inte skadorna ha uppkommit på det sätt som David von Arnold påstår. Man påstår alltså att dessa ska ha gjort av honom själv.

Jag riktigt hör hur slår hårt på tangentbordet i varje nyhetsredaktion nu. Här har man fått tag på något som verkligen kan visa vilka idioter SD faktiskt är. Att man har fingerat ett våldsbrott för att skapa rubriker och sympatier.

Jag misstror inte rättsläkarens kompetens, absolut inte. Det ska mycket till innan man påstår något sådant eftersom det skulle vara förödande för en rättsläkares trovärdighet om det senare skulle kunna bevisas att han/hon haft gravt fel i sin slutsats.

Däremot så vet jag en sak. Detta är inte på något sätt fingerat av SD:s partiledning. Och jag vet att dem har förtroende för David von Arnold och efter att man pratat med honom och hans familj har fortsatt förtroende. Man anser också från SD:s sida att det är märkligt att anonyma poliser så kategoriskt kan uttala sig om en händelse vars förundersökning inte är avslutad. Ingen verkar ta hänsyn till att man riskerar att kränka offret flerfaldigt om det visar sig att man från rättsläkarens sida haft fel i sin bedömning.

Jag förstår redan nu hur man vill svartmåla hela partiet genom att på förhand döma ut Davis von Arnold som en lögnare. Men OM det nu skulle vara så att David av någon väldigt märklig anledning har iscensatt detta på egen hand så kan man inte lasta partiet för det. För OM en lögn har satt allt detta stöd och uppmärksamhet runt von Arnold i rullning så är ju inte ledningen medskyldiga. De har i sånt fall enbart agerat precis så som man kan förvänta sig.

Men som sagt, fram tills det att något har kunnat bevisas så har David von Arnold partiets stöd och förtroende. För han vidhåller att det hela har gått till så som han uppgett i polisförhören. Och trots flera nya förhör efter att rättsläkarens bedömning kommit så viker han inte från sin story, vilket ger honom stadga. För det har faktiskt skett att man kan vara oskyldig trots att viss bevisning pekar på något annat.

Jag hoppas ju på att dessa spekulationer om Davis trovärdighet snart kommer att få ett slut. Men oavsett hur det kommer att sluta så är det ingen idé att media eller andra dra igång stora trumman och försöker svartmåla partiledningen. För det är dit man vill komma ska ni se, David är bara en bricka utan större betydelse för drevet.

Fram tills att man kan bevisa motsatsen så tror jag på Davis berättelse.

 

Annonser

25 comments on “SD har förtroende för David von Arnold.

 1. Mike Nomad
  18 september, 2010

  Man måste ha all förståelse för att SD:s ledning väljer att i princip stå fast vid von Arnolds version dagen före valdagen, istället för att sjösätta en utredning om partiskadlig aktiviteter mot von Arnold. Denne ansvarar möjligen för en MAGNIFIK pinsamhet som drabbar partiet. Det är dock ingen tvekan om att uttalandet från Karlsson i Sydsvenskan är allt annat än 100-procentigt i sitt stöd till huvudpersonen.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1242202/SD-Vi-tror-pa-von-Arnold.html

  Ha en spännande valvaka förresten, C!

 2. z999
  18 september, 2010

  Att du inte vet om rättsläkaren är en han eller hon beror på att läkaren har tystnadsplikt. Ville bara påpeka det.

 3. Camilla
  18 september, 2010

  @ Mike Nomad: Det kan stämma. Men oavsett hur det ligger till så måste man stå fast vid sitt stöd fram tills det är 100% att David ska ha hittat på allting. Men det lär visas sig snart hur det ligger till med den saken.

  Jo tack..det ska jag ha..Jag & lillgrabben med en påse OLW skålandes i fanta när beskedet kommer hahaha 😀 Trevlig valvaka till dig med!

  @ Z999…är du riktigt säker på att de har det? Verkar ju inte riktigt så…

 4. Rickard Danell
  18 september, 2010

  Det handlar väl om vad en underläkare sa – inte rättsläkare? Inte för att jag har någon koll på benämningarna och betydelserna… Men det är ju också ytterst märkligt att gå ut med detta en dag innan valet, en vecka efter det påstådda överfallet.

 5. Camilla
  18 september, 2010

  @ Rickard.

  Det stod på ett ställe att han först träffat en underläkare. Sen står det rättsläkare. Jag är faktiskt osäker på följevägen, men det är ointressant. Det intressanta är hur en läkare kan gå ut en lördag med dessa uppgifter i en utredning som inte är avslutad ens.

  Jag msåte ta reda på lite mer känner jag..

  @ Z999

  Kan du inte lägga in din kommentar som du skrev i förra postningen hit? Tycker det är synd att det försvinner nu när jag skrev om det hela..

 6. z999
  18 september, 2010

  @Camilla:
  ”Z999…är du riktigt säker på att de har det? Verkar ju inte riktigt så…”

  Samma tystnadsplikt som för vanlig läkare samt att h*n inte får lämna ut uppgifter offentligt som kan tänkas påverka media. Sen är det bara att media inte sätter ut namnet (källskyddet) så kan h*n begå ett väldigt grovt övertramp när det gäller både tystnadsplikten och läkaretiken. När det gäller etik så brukar vanligtvis inte poliser gå ut i media med personliga åsikter om en misstänkt person, de flesta poliser som uttalat sig (enligt media alltså) har inte angivits med namn.

  • Camilla
   18 september, 2010

   Jo jag vet.. jag var mest ironisk ..men tack ändå för förklaringen. Jag fattar inte hur en polis ”med god insyn” har mage att påstå utan att veta något om detta skulle ha varit ett ”smart move” från david för att samla politiska pluspoäng. Jag blir faktiskt förbannad.

 7. z999
  18 september, 2010

  Ok Camilla. Den kommer här:
  ”Tvivel kring överfallet av SD:s Von Arnold”?

  Ja. Vad som hänt är att en rättsläkare med tystnadsplikt gått ut i media (tagit kontakt med en journalist) och sagt att den rent medicinska fysiska bedömningen av fallet är att han kan ha skurit sig själv eftersom vinklarna inte överenstämmer med hans berättelse. Jämför med när Federley blev misshandlad och trodde att han blivit rånad och ännu inte minns om han utsattes för några kommentarer innan som kan göra att hans fall kan klassas som ett hatbrott. Det tog några dagar innan det gick att få klarhet i om han blivit rånad, vilket han inte blivit.

  Skadorna på von Arnold stämmer inte med hans berättelse och rättsläkaren måste då utgå från att hans berättelse av vad som hänt är fel och i normala fall inväntar man då och gör flera förhör vartefter som minnesbilderna kommer tillbaka som alltid förträngs vid grova våldsbrott.
  Från sydsvenskan med mina kommentarer:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1242135/Lakare-von-Arnold-skar-sig-sjalv.html

  ”Det här är för jävligt, inte bara att han kostade resuser, utan det han har gjort kan inte vara annat än röstfiske, säger en polis med mycket god insyn i utredningen till Sydsvenskan.”

  God insyn betyder i verkligheten att han inte varit med i själva utredningen utan varit anlitad som specialist av de som skötte utredningen.

  ”I cirka fyra timmar var flera polispatruller, tekniker och annan jourpersonal från polisen inblandade i jakten på två personer som inte finns. ”

  Som inte finns? Innan saken ens är utredd. Jag vet inte exakt hur det fungerar i Malmö men i Stockholm så avbryter man inte letandet efter fyra timmar. Ett dygn kan man med lätthet offra på ett sånt här fall innan man ger upp om man inte funnit någon.

  ”När polisen väger samman utlåtandet med den totala frånvaron av spår av våldsmännen på den påstådda brottsplatsen dömer man alltså ut von Arnolds anmälan som falsk. Han utreds nu för brottet falsklarm. ”

  Om den utredningen utförs på samma sätt så behöver han inte vara orolig för att åka fast. Så länge han har knivmärken så kommer det inte att gå att utesluta att han utsatts för brott.

  Om han blir åtalad för falsklarm och sedan släpps så kommer jag att bli misstänksam rejält. Särskilt med tanke på att vi har politiskt tillsatta polisbefäl.

 8. z999
  18 september, 2010

  Det är konstigt att polisen inte hittat några spår i lägenheten. Dom är ju fruktansvärt skickliga annars när det gäller att hitta spår vid inbrott, i Stockholm klaras nästan 5% av alla inbrott upp. Man hittade inga spår av ”strid” i lägenheten, det brukar bli något innan förövarna har fått övertaget över offret. Det kan ju i och för sig bero på att överfallet skedde i trappuppgången när han kastade sopor? Vem vet?

  • Stig
   18 september, 2010

   Det blir nog inte mycket till strid när det är tre mot en.

 9. Camilla
  18 september, 2010

  Jo, det är konstigt. Men samtidigt så vet jag av erfarenhet att det kan ske mycket saker utan att det lämnas spår av strid. För hur reagerade tex killen inne i lgh? Han kanske var paralyserad av skräck? Eller så har det helt enkelt inte skett något överfall. Men om det är fallet så är han en grymt skicklig lögnare och polisen skickliga på att upptäcka det.

 10. riffi
  18 september, 2010

  Den tekniska undersökningen är inte slutförd. Något läkarprotokoll finns väl inte?

  Medierna har inte alls slagit upp detta särskilt stort än eftersom osäkerheten är stor. Imorgon kanske rättsläkaren (?) tvingas återta sitt eventuella utlåtande. Skulle tro att han kommer att jagas och att han inte kommer att kunna redovisa de slutsatser han påstås ha dragit.

  Stor skada är skedd, men samtidigt sker denna ”läcka” sent vilket har både för- och nackdelar. För sent för att kunna bemötas, men samtidigt för sent för att få riktigt genomslag.

  Dessutom vet alla som röstar på SD att stora övergrepp har skett mot SD i många fall.

  När det gäller uttalanden av polisbefäl kan man lämligen hänvisa till opålitligheten hos den socialistiskt tillsatta polischefen Göran Lindberg och den uppenbara flatheten hos polisbefäl i samband med Åkessons framträdanden (se Alfssons blogg).

 11. kalle008
  18 september, 2010

  Kunde läkarna kanske ha uttalat sig tidigare? Undersökningen måste ju vara gjord för närmare en vecka sedan.

  Det bär mej emot att misstänka läkare, jag är så gammaldags så jag brukar tro på dem, men varför har inte uppgiften kommit ut tidigare?

  Fusk och ljug bestraffas hårt inom SD, får jag hoppas. Å andra sidan är det olämpligt av en tidning (som är ungefär så partisk som man kan bli) att dra upp detta om en oskyldig person i valets slutskede.

 12. Camilla
  18 september, 2010

  @ Riffi: Ja, de skulle ha scoopat detta ett par dagar tidigare om det var deras syfte :)..Nu gör det lika lite skada som Nwt:s artikel idag.

  @Kalle008: Om jag har fattat allt rätt så var den klar i Onsdags. Vem som har släppt nyheten till media vet jag inte, eller så har jag bara missat att uppmärksamma det.

  Jag tror att det är så att man fått reda på vad läkaren misstänker, sen är frågan hur mycket som går under det sk källskyddet och hur mycket som är sagt av verkliga personer. Jag tror att någon trodde att detta skulle få stora konsekvenser ju senare man drog upp det, vilket kommer att bli marginellt.

  Är det så att killen faktiskt uppsåtligen har ljugit så vore det mycket märkligt om han får vara kvar, fast å andra sidan tror jag inte att han vill det själv i sånt fall. Men det är som sagt inte utrett till fullo, så fram tills dess så får man faktiskt lita på hans historia

 13. robban
  18 september, 2010

  tja rent tekniskt så är det en jävla skillnad på att skära och att rispa in ett märke. ska du skära ut något med en mattkniv så blir det djupt och ”söligt” medans ska något rispas så dras bladet på tvären. vilket kan ge en hint om varför vinklar och sånt ser ”fel” ut. lite spåning så här på kvällskvisten samt att polisen ska gå på hans ord naturligtvis och inte släppa ut sån här skit till press innan utredningen är klar.

 14. ulf blomberg
  18 september, 2010

  robban,

  det är inte första gången som en polisman går ut med information, att de läcker är ingen nyhet. det händer då och då. man måste i dagsläget, om man inte vill vara extrem, utgå ifrån att von arnolds berättelse är sann. skulle det sedan visa sig att den inte stämmer, ja då har han satt partiet i en prekär situation.

  • Camilla
   18 september, 2010

   Det är väl det som någon kanske vill få detta till. Att partiet skulle hamna i en mycket prekär sits. Fast å andra sidan så är det ju han själv som sitter dumt till, inte partiet egentligen. Fast jag har svårt att tro att nån skulle vara så korkad att man hittar på nåt så allvarligt.

 15. z999
  18 september, 2010

  ”Kunde läkarna kanske ha uttalat sig tidigare? Undersökningen måste ju vara gjord för närmare en vecka sedan.”

  Dagen efter kunde de ha uttalat sig eftersom det inte handlar om något mordfall. Skador som är gjorda av personen själv har följande karaktär:
  1. Skadorna är talrika, ytliga, regelbundna och ofta parallella.
  2. Skadorna är belägna på för personen själv lättillgängliga ställen.
  3. Skador saknas på ”känsliga ställen”, t ex läpparna, könsorganen, omedelbart intill ögonen.
  4. Flest skador finns på vänster kroppshalva, t ex vänster ansiktshalva, vänster arm om personen är högerhänt samt vice versa.

  Och räcker det här för att avgöra om personen skurit sig själv? Nej, men det fyller den skala man har upp till nio (av tio) så som det stod i uttalandet från rättsläkaren.

  • Stig
   18 september, 2010

   Enligt de tre första punkterna kan man då dra slutsatsen att koncentrationslägerfångarnas nummer på underarmen var självförvållat, ”på en skala från 1 till 10 är då sannolikhetnen 9” enligt läkaren.
   Jag vet inte om numret satt på vänster underarm men i så fall var det enligt rättsmedicinsk expertis definivt självförvållat.

 16. Camilla
  18 september, 2010

  Vart hittar du all info Z999? Eller är det bara jag som är slö och aldrig ids söka rätt på sånt här på egen hand? 😉

  Självklart så är inte erfarna utredare inom polis eller läkarkåren dumskallar som man bara kan lura i vad som helst. Det scenario jag tror har hänt är att de som attackerade avid egentligen var ena fega skitar som rispade honom lite lätt för att skrämmas. Då är det inte konstigt att läkaren misstänker att det kan ha gjorts av honom själv. Men som sagt.. who knows..

  • ulf blomberg
   18 september, 2010

   camilla,

   du har säkert helt rätt i att erfarna utredare inte är dumma i huvudet men när man läser polistidningen så kan man ju undra över allmäntillståndet för de övriga inom kåren. PAN ger ju i varje nummer avsked, löneavdrag eller varningar till polismän för de mest hårresande upptåg…polistidningen rekommenderas starkt till de som mår bra av ett skratt då och då…

 17. riffi
  18 september, 2010

  Jag har ändrat mig och tror inte att detta blir särskilt stort om inget nytt kommer fram imorgon. Inga andra än sverigedemokraterna själva har varit engagerade i David-fallet.

  Jag tror inte heller att medierna törs nämna SD med stora bokstäver på valdagen eftersom det kan slå snett för dem, dvs gynna SD.

 18. z999
  19 september, 2010

  @Stig:
  ”Enligt de tre första punkterna kan man då dra slutsatsen att koncentrationslägerfångarnas nummer på underarmen var självförvållat, ”på en skala från 1 till 10 är då sannolikhetnen 9″ enligt läkaren.
  Jag vet inte om numret satt på vänster underarm men i så fall var det enligt rättsmedicinsk expertis definivt självförvållat.”

  Det stämmer Stig och de två personer jag har sett med nummer på underarmen så var det vänster underarm. Och inte bara det, han (läkaren) är skyldig att utgå från en mall när han bedömer om offret skadat sig själv. Oavsett vad sunt förnuft skulle säga. Men man ska komma ihåg att i de flesta fall så är det en stor hjälp för rättsväsendet att man har en sån här mall att gå efter.

  Om David von Arnold är en bluffmakare så är han den första på åratal som skadat sig själv och som erfarna förhörsledare inom polisen inte har lyckats få att prata bort sig under förhör och erkänna sin bluff när de märkt att spelet är över.

 19. z999
  19 september, 2010

  ”Vart hittar du all info Z999? Eller är det bara jag som är slö och aldrig ids söka rätt på sånt här på egen hand?”

  Insideinformation från en vän som jobbar halvtid med rättsmedicin. Han påstod att så som rättsläkare och polis agerat så har dom betett sig som man kan göra om man har en person som redan intialt är misstänkt. Polisen delger alltså rättsläkaren sina misstankar från start, misstankar som då är subjektiva. Detta är vanligt när det gäller kriminella gäng och ibland kan då läkaren utesluta vissa tester och ha ett snabbare förfarande (det spar pengar och tid).

 20. Camilla
  19 september, 2010

  aha.. intressant. Men å andra sidan full begripligt. Människan funkar ju som så att om vi får minsta lilla information eller åsikt som stör vår objektivitet så gör vi både medvetet och även omedvetet det andra vill. Dålig psykologisk analys men jag tror ni hajjar vad jag menar 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 18 september, 2010 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: